Framtidens fastigheter byggs med smarta glas

Att många arkitekter älskar att arbeta med glas är ingen hemlighet. Men hur man tänker på glas i design och arkitektur står inför randen av en revolution. Nya innovationer inom smart glas skapar ytor med fantastiska funktioner som kan förändra branschen helt.

- Begreppet transparent intelligens omfattar alla transparenta material, som har en mer eller mindre dold funktion, där glas är ett nyckelmaterial, förklarar Maria Lang på Glasforskningsinstitutet i ett pressmeddelande. Glas har potential att bli kommunikationsmedium även i byggnader.

Smart glas fungerar genom att de har en tunn yttre beläggning eller laminat som kan påverka glasets egenskaper. Bland annat genom att påverka ljusflödet, reagera på ljud, visa bilder och mycket annat. Glas som kan växla mellan att vara genomsynligt och ogenomskinligt används till exempel redan i flera moderna byggnader, och i en rapport från Glasbranschföreningen och Glasforskningsinstitutet ser man på en framtid där glaset erbjuder förbättringar i både energiprestanda och komfort.

 

Glasforskningsinstitutet (Glafo), är en internationell organisation som arbetar med glasforskning, -utveckling och -utbildning åt företag som använder, tillverkar och bearbetar glas.

Glasbranschföreningen är en organisation med ca 600 medlemsföretag inom området glas, och är bland annat ansvariga för att ge ut Glaspriset.