Lär dig fånga essensen av dig själv med kameran

Sommar- och semestertider innebär mycket resande. Vi har tidigare behandlat hur du lär dig fånga essensen av en plats med kameran. Men här behöver du ingen avancerad systemkamera från gofoto. Mobilen, tillsammans med lite tips från uppsalaprofilen Lisa Anckarman, kan du lära dig ta en ordentlig selfie!

– Jag tar ungefär 20–50 selfies om dagen. Av de bilderna lägger jag upp två till fem på Instagram och i bloggen. Då fotar jag till exempel morgonstund, när jag modellar, tränar, fikar och så vidare, säger Lisa Anckarman till Uppsala nya tidning (UNT).

Det första tipset handlar alltså om att ta massor av bilder, och sen välja ut de bästa. Det är en vattentät princip när det kommer till de flesta typerna av fotografi.

Något som man däremot måste ha i åtanke när man tar en selfie är att det är en ögonblicksbild. Lisa menar att det är viktigt att det känns som om bilden känns här och nu, och fångar en situation, reaktion eller händelse direkt när den kommer. Om du tar en selfie med någon annan är det därför bra om båda personerna är i samma sinnesstämning för bäst effekt.

Mer tekniska tips behandlar belysning, bakgrund och vinkel. Du vill så klart ha ett bra ljus på bilden, så om du fotar utomhus bör du undvika motljus, och är du inomhus kan det vara smart att ställa sig nära ett fönster. Ansiktsbilder brukar ofta bli bäst om de blir tagna snett uppifrån, och är ansiktet i fokus bör man ha en ganska lugn bakgrund så att inget distraherar.

Slutligen tipsar hon om hur man kan göra för att få fram sin personlighet i en selfie, något som många tycker känns lite pinsamt att ta av sig själv. Det första tipset handlar om att öva i spegeln; på så sätt får du bättre kontroll över dina uttryck och lär dig vilket ljus och vilka vinklar som passar dig bäst. Ett annat tips är att alltid dra fram ett stort självsäkert leende när du fotar, vilket får det hela att kännas mer naturligt.

Så ut i världen, lev och lek och räds inte att ta en och annan selfie på vägen. Nu vet du ju hur man gör!