Lär dig fånga essensen av en plats med kameran

Varje plats har sin egna charm och stämning. Dina semesterfoton bör kunna återge den känsla som en plats har. På så sätt blir inte bilderna stela utan kan lättare påminna om hur det egentligen kändes att vara på plats. Genom att ta bilder med den rätta känslan kan du också dela med dig av den känslan till nära och kära.

Ett tag efter att man kommit hem från semestern börjar det bli svårt att komma ihåg de känslor man upplevt på resan. Hur luktade det egentligen i den där vackra blomsterparken i Holland? Hur kändes det att vara en del av folkmyllret på marknaden i Hanoi? Genom att ta foton på rätt sätt kan du lättare återskapa dessa känslor.

För att komma fram till vilken känsla det är du vill fånga kan du fundera över varför du valde just den platsen att besöka. Ofta har man redan en idé om vad det är som gör den platsen särskilt spännande. Om det inte finns någonting med platsen som tilltalar dig skulle du ju aldrig besöka den. Det kan handla om italiensk matkultur, thailändska stränder, Perus mystiska Inkakultur eller engelsk fotboll. 

Se bara på hur proffsen gör. National Geographics fotografer planerar noga sina fotoresor innan de ger sig iväg. För att de ska kunna få fram önskat resultat måste de lära sig om den kultur de ska besöka. Vad är det som de tror kommer vara intressant att fotografera och framför allt vilken känsla är det som de vill ska komma fram genom bilderna? Använd dig av till exempel resesajter och guider eller vänner som tidigare besökt platsen. Det finns också forumtrådar om nästan alla platser på jorden. Genom att ta vara på andras erfarenhet kan du lättare planera vad det är du vill fota.

En ordentlig kamera är en viktig del i att fånga känslor på bild. Med dagens teknik är till exempel inte mobiltelefonernas kameror tillräckligt bra för att fånga upp alla de detaljer som kan vara avgörande när man vill återge en känsla i sitt foto. Du behöver verkligen ingen proffskamera för många tiotals tusen kronor, men en stabil systemkamera är mer eller mindre ett måste. Mer info finns på http://www.gofoto.se/.

Att förstå ett lands kultur och seder är även det viktigt för att kunna ta bilder som avspeglar den genuina essensen av en plats, vilket också är en stor orsak till att folk reser, för att bredda sina vyer. Försök ta vara på ditt första intryck av platsen du besöker, jämför med hur du lämnar platsen och du kan få en viktig insikt i hur dina perspektiv förändrats. Ditt första intryck är också någonting du inte kan få tillbaka. När någonting är nytt blir du mer uppmärksam på alla de nya saker du ser, saker som du efter ett tag kan vänja dig vid vilket gör dem mindre speciella i dina ögon.

Var närvarande där folket är. Till exempel är det vanligt att folk som bor på varma platser är mer i rörelse tidigt på morgonen innan det blir för varmt. Att inte vara där när det är liv och rörelse kan betyda att du missar utmärkta fototillfällen.