Svenska Citytunneln bjuder på imponerande och prisbelönt glasarkitektur

Projektet Citytunneln som löper under Malmö stad och knyter ihop Skåne med danska Själland är ett av Sveriges största infrastrukturella projekt i modern tid. Byggnationen av Citytunneln påbörjades 2005 och trafikerades för första gången i december 2010. Projektet omfattar 17 kilometer järnväg där sex kilometer löper i en tunnel under markytan. Två stycken underjordiska tågstationer byggdes också inom ramarna för projektet. Station Triangeln är en av dessa stationer och ett ypperligt exempel på god glasarkitektur, så pass god att den till och med blivit prisbelönt

Glaspriset är namnet på glasbranschföreningens tävling som äger rum vartannat år där det bästa svenska glasbyggnadsprojekt utses. År 2012 vann Station Triangeln Glaspriset med motiveringen: ”Det stora Citytunnelprojektet i Malmö har resulterat i tre nya tågstationer. Glasprisjuryn premierar i år Station Triangeln - ett demokratiskt, monumentalt och mycket vackert offentligt rum som låter dagsljuset flöda ner till perrongerna genom sinnrikt fribärande stålkonstruktioner klädda med triangulära plana glas. På kvällen lyser de runda droppformade entréhallarna som stora lyktor i mörkret. Den mycket precisa konstruktionen möjliggör fria spännvidder på upp till 18 meter med en stomhöjd på endast 60 mm.”

Det urfrästa bergrummet som utgör Station Triangeln är djupare beläget i underjorden än Malmö Centralstation, och utgörs av ett 250 meter långt stationsrum. Stationen har två uppgångar samt två järnvägsspår. De båda uppgångarna ritades av det danska arkitekturföretaget KHR Arkitekter och har en fasad av både genomskinligt och ogenomskinligt glas. Dessa exempel på glasarkitektur integreras vackert i stadsbilden och är konstruerade på samma sätt men skiljer sig åt rent geometriskt. 2011 belönades även Station Triangeln med Kasper Salin-priset, ett av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpriser som årligen delas ut av Sveriges Arkitekter.

Ett av Sveriges äldsa glasmästerier som levererar byggnadsglas och inredningsglas till stora byggen är NP. Ringström som har bedrivit sin verksamhet på Söder i Stockholm. Företaget har varit verksamt sedan 1886 i samma lokaler vid Mosebacke. Man har bland annat tillverkat inredningsglas till anrika Bistro Rigoletto och är vana att utföra precisionsarbete.