Välj säker el i trädgården

Trädgården fungerar ofta som vårt alldeles egna gröna rum. Det är ett litet stycke natur precis vid husfasaden där vi kan leva, umgås och slappna i frisk luft och solsken. Kanske genom att ta hand om sina blommor, växter och odlingar, kanske genom att grilla med familj och vänner, kanske genom att ligga i en solstol med en god bok.

Eftersom det kan vara en så viktig del av vårt hus vill vi kanske smycka ut den med härlig trädgårdsbelysning. Gräsmattor ska också klippas, och ogräs trimmas bort med elektriska verktyg. En elgrill gör att det går lätt och snabbt att starta utan att behöva tända kol varenda gång, och nu för tiden vill vi gärna kunna läsa våra böcker på en surf- eller läsplatta med ett batteri som håller. Vi vill alltså gärna kunna ha och använda el i trädgården av flera anledningar

Men att använda el utomhus är långt ifrån riskfritt. Väder, vind och väta tillsammans med elektricitet kan snabbt bli farligt om man använder osäkra installationer med produkter som inte är anpassade för utomhusbruk. Därför är det viktigt att man dubbelkollar förlägningssladdar, eluttag och annat så att de inte utsätter dig och ditt hem för risk.

Det finns en uppsjö av produkter som är utvecklade för att stå emot de svenska väderförhållandena. De klarar av både sol, regn, kyla och snö, och särskilt två av dessa har vi sett särskilt mycket av i sommar. All utomhusel måste så klart också vara ansluten till en jordfelsbrytare. Det finns oftast redan installerade i elcenteralen i de flesta hus, men ifall man inte vet eller är osäker bör kan man skaffa en jordfelsbrytare som går att koppla direkt i eluttaget.

Läs mer om säker elinstallation i trädgården på elsäkerhetsverket här: http://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/Press/Nyheter/Vardagsrummet-flyttar-ut/

Och för mer om säker belysning under vintern, ta en titt här: Välj säker julbelysning med Elsäkerhetsverket och Eldirekt i vinter.